26 Nisan 2009 Pazar

sokaklambası arızaları nelerdir ?

Sokak aydınlatmasında fotosel röle ve kontaktörle yapılan devre kullanılır.
fotosel röle nin elemanı olan ldr karanlığı algıladığında röle zamanı saymaya başlar ve kontaklarını çekerek elektrik akımının kontaktöre ulaşmasını sağlar böylece kontaktör bobini enerjilenir ve kontaklarının çeker ag şebekesindeki sokak fazına enerjiyi iletir. böylece lambalar yanar. çalışma mantığı basit olarak böyle arızalarına gelincede;

- Röle havan kararmasına ragmen kontaktöre enerji vermiyorsa;
fotosel rölenin üzerinde bulunan sigorta atmış olabilir.
fotosel rölenin elektrik akımı kesilmiş olabilir.
bu durumda fotosel rölenin üzerinde bulunan cam sigortayı yenisi ile değiştirilmesi gerekir. fotosel roleyi besleyen sigorta kontrol edilir atmışssa yenisi ile değiştirilir.

- Röle sabahları sönmüyorsa ;
role sabah olduğunda şebekedeki lambalar yine yaniyorsa ldr göz arızalanmış veya şebekede sokak fazı ile abone fazı dolaşmış olabilir. bunu ayırt etmek kolaydır. çoğu röle üzerinde işlem ışıgı vardır. yani röle karanlığı aldıladığı anda yanan ve devre dışı kaldığında sönen bu bazı firmalarda güç ışıgı diye de geçer eğer sabah bu ışık yanıyorsa ldr göz arızalıdır. ışık yanmadığı halde sokaklambaları yanıyorsa iletken dolaşığı vardır.

- Röle devrede değil ve şebekede dolaşık yok lambalar yanıyor.
bu durumda kontaktörün kontakları aşırı ısıdan dolayı yapışmıştır. yeni ve kullanılan şebeknin akımı ile uygun kontaktör ile değiştirilir.

- Röle devreye gitiyor sokak lambaları yanmıyorsa;
bu durumdada ldr göz bağlantısı sökülerek kontrol edilir. ldr bağlantısının bir ucu söküldüğünde fotosel röle üzerindeki güç veya işlem ışıgı yanıyor ve kontaktör bobin uclarına elektrik iletiyorsa kontaktör bobini arızalanmıştır. bu durumda yine kontaktörün yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir...

Fotosel röle hava karar madan sokak lambalarını yakıyor ve çok geç sönrüdüyor ise;

Bu durumda fotosel röle üzerindeki lux ayarını yapmamız gerekir. lux ayarı 10 da olduğu zaman çok erken hava karar madan sokaklambaları yanar ve hava aydınlandıktan çok sonra söndürür. bu arızayı gidermek içinde lux ayar düğmesini 1 e doğru düşürerek istediğimiz zamanda yanmasını sağlaya biliriz.

Öyle zaman zaman açarak tüm aydınlatmayı devre dışı bırakıyorsa;
-Otopark gibi yerlerde araba farının fotoselin gözüne gelme ihtimalini göz önünde bulundurun.
-ıışın karlı havalarda yerin karla kaplanması durumunda gece mevcut aydınlatma yerdeki kardan yansıyarak göze geliyor olabilir.
__________________

Hiç yorum yok:

 
elektrik