26 Nisan 2009 Pazar

Elektrikli Ev Aletlerinin Arızaları

Servis ya da tamirci cagirdiginizda cok kolayca halledildigini gordugunuz sorunlari siz de cozebilirsiniz. Problemin ne oldugunu bilirseniz fazla para vermemis olursunuz.

Evlerde bulunan elektrikli aletler bazen hic sebepsiz bozulur ve ev islerini aksatir. Tamirciye goturdugunuzde ya da servis cagirdiginizda cok kolayca halledildigini gordugunuz bu sorunlari tamir edemeseniz de problemin nereden kaynaklandigini bilmeniz, bir daha basiniza gelmemesi icin onemlidir. Elektrikli ev aletlerinde bir sorun ortaya ciktiginda ilk olarak alete enerji gelip gelmedigini kontrol etmeniz gerekiyor. Alet calismiyor, enerji gelmiyorsa fisi takili olmayabilir, yerine oturmamis veya aletin bagli bulundugu sigorta atmis ya da prize elektrik gelmiyor olabilir. Yetkili servisin verdigi bilgilere gore ev aletlerindeki arizalarin genel sebepleri soyle:

Buzdolabi ve derin dondurucu arızaları

Sogutmuyor: Kompresor arizasi var ya da termostat ayarinda uygun seviye secilmemis.
Ses yapiyor: Kompresor veya fan motoru arizali olabilir.

çamasir ve bulaşık makineleri arızaları

Su almiyor Musluk kapali olabilir.
Program ilerlemiyor Program cihazi ya da emniyet kilitinde ariza ihtimali vardir.
Temiz yikamiyor Filtre kirlenmis, yeterli miktarda deterjan konulmamis veya uygun deterjan secilmemis.
Deterjan almiyor Yeterli su basinci yoktur.
Ses yapiyor Yikama veya pompa motoru arizali olabilir.
Tambur donmuyor Motorda ariza ihtimali vardir.

fırın arızaları

calismiyor, isinmiyor Eger elektrik geldigi halde calismiyorsa firin isitici kumanda dugmesi ile sicaklik ayari yapilmamis olabilir. Saatli modellerde firin saati ayarlanmamis olabiliyor. Rezistans arizasi da ihtimaller arasinda.

sofben ve termosifon arızaları


calismiyor Enerji (termosifon)/gaz (sofben) gelmiyordur. sofbenlerde su debisinin yeterli olmayisi da calismamasina sebep olur.
Pilot yanmiyor Dogalgaz kesilmis ya da tup bitmistir. Ayrica tup dedantoru, dogalgaz vanasi, gaz kumanda dugmesi kapali olma ihtimaline karsi kontrol edilmeli.
Pilot sonuyor Gaz kumanda dugmesi atesleme konumunda yeteri kadar bekletilmiyordur. sofben calisirken pilot bruloru ile birlikte kendiliginden sonuyorsa LPG basinci ya da dogalgaz sebeke basinci yuksek olabilir. sofbenin baca baglantisi uygun degildir veya baca cekisi yetersizdir.

Klima arızaları


Etkili olarak sogutmuyor veya isitmiyor ise, filtre kirlenmis ya da sicaklik ayari dogru yapilmamistir. Cihaz gurultulu calisiyor ise klima icinde dolasan sogutucu akiskanin sesi olabilir.

Küçük ev aletleri arızaları


calismiyor Elektrikten kaynaklanan bir ariza olabilir.
calisirken duruyor Bazi kucuk ev aletlerinde guvenlik amacli enerji kesintisi ozelligi vardir. Belli bir sure sonra tekrar calisir.

Elektrikli supurge arızaları

calismiyor Fis prize takilmamis, emis gucu yeterli degil ya da toz torbasi dolmus veya sigorta atmis olabilir.

utu

Isinmiyor ve lambasi yanmiyor Kablo, fis veya elektrik girisinde sorun var demektir. Lambasi yaniyor; ama utu isinmiyorsa; rezistansi degistirmeniz gerekecektir. utunuz cok isiniyor (veya hic isinmiyor); iste, o zaman sorun termostattadir.

Ekmek kızartma makinesi

Isinma yapmiyor ve ekmeginizi kizartmiyorsa Rezistans bozulmus demektir. Ekmekleri disari atmiyorsa; termostat bozuktur. Bu arada, ekmek kizartma makinelerinin icine kalin dilimler koymayin, zira rezistansin kopmasina, asinmasina sebep olur.

Sac kurutma makinesi

Sicak hava dugmesine bastiginiz halde soguk hava verdiginde, rezistansin koptugunu dusunuruz. Sikca yasanan diger bir sorun da, cok isinmasi ve koku yapmasidir. Bu arizali durum, bize makinenin hava girislerinin tikandigini haber verir. Motor miline, sac tikanmis olabilir, sokulerek temizlenir ve iyice kuruduktan sonra yerine takilir.

Aspiratör arızaları

Kokulari cekmemeye basladiginda, filtrenin tikandigi anlasilir. Filtre degistirildigi halde, sorun hâlâ devam ediyorsa, o zaman fan motorunda sorun vardir. Fan motor mili, pislikten dolayi tikanmistir. Aspiratorun fisini cekip, motor miline bagli olan kanatciklari sokerek, deterjanli su ile yikayip, sungerle mili temizleyip, kurulayin. Daha sonra sokme isleminin tersini uygulayarak yerine monte edin.

Kahve makinesı

Makineniz isitmiyorsa aletin, taban kisminda bulunan rezistans arizalanmistir. Rezistansin (soktugunuz parcalarin) seri numaralarini not alarak, servise basvurup yenisini ismarlayabilirsiniz. Bir diger ariza da; isiginin yanmamasidir. Isinsa bile isigi yanmiyorsa; bilin ki lambasi bozuktur. Aletin govdesini sokerek, lambaya ulasin ve degistirin. Bazi modellerde, lamba kutunun icinde bulunur. Yani, ayni anahtar dugme hem alete cereyan verir, hem de kendi icindeki lambayi yakar. Bu durumda, anahtar dugmeyi degistirmeniz gerekecektir.

Hiç yorum yok:

 
elektrik